Om bogen

Om bogen ”Lær At Spille Spansk Guitar”

Denne lærebog har to hovedspor, der tilsammen udgør den Spanske guitars grundlæggende facetter, nemlig den klassiske musikkultur og den mere folkelige tradition, i hvilken flamenco guitaren, står som et eksempel. 188 sider.

  • en bog for både elever og lærere
  • en website med både lyd og film
  • en lærebog til begynderen, læreren og den viderekomne elev
  • en grundbog man kan bruge i mange år
  • en rigt illustreret lærebog

Bogen koster 299 kr. og kan købes hos boghandlere eller online.

Del 1

Grundlæggende færdigheder

De grundlæggende færdigheder og et fokus på nodelære. Lær her at spille de allerførste melodier og lyt til mp3 filer via sitet. På sitet kan du også spille til alle akkompagnementerne og på den måde øve dig til næste lektion. Det er 37 progressivt ordnede melodier som introducerer dig til guitarspil og nodelære. Akkompagnementerne til guitarlæreren, er også at finde bag i bogen. De første to-stemmige musikstykker er enkle, men klinger flot og der er også i de nemmeste musikstykker taget højde for kvaliteten i udvalget. Arpeggio (også kaldet fingerspil) er en central del af guitarspillet og her er nogle smukke akkordforløb og kompositioner, præsenteret på en let tilgængelig måde, også noteret i tabulatur.

Stilarter/overblik

Stilarterne spænder bredt og der er tale om et blandet repertoire, hvor der er lagt vægt på, at repertoiret har en god kvalitet og lyder godt. Efterhånden bevæger du dig op i anden position, så du spiller med lysere/højere toner. Overblikket vil blandt andet skærpes, med en helt ny type oversigt over gribebrættet som gør guitarens logik meget mere enkel at overskue.

Del 2

Guitaren gennem tiderne

Guitaren ses i lyset af de historiske epoker, hvor forskellige udvalgte komponister også er placeret og herefter følger et længere afsnit med 50 forskellige solostykker. Solostykkerne er udvalgt udfra flere forskellige kriterier. Der er blandt andet taget højde for, at der er lettere stykker fra hver epoke, så de går fra et lettere, til et mere avanceret niveau. Desuden er der lagt vægt på, at stykkerne har en god kvalitet, samt at de er “nyere” og mere sjældne – ulig de mest kendte, fra de almindelige guitarskoler. Solostykkerne er ordnet kronologisk, så de første er fra Renæssancen, de næste fra Barokken, herefter fra Klassismen til de nyere romantiske/impressionisme. Til sidst et afsnit med moderne og nutidig musik, som indeholder helt nye og hidtil ukendte kompositioner.

Baggrundsbillede_01_optim

Del 3

Akkorder, anslag og Flamenco

Få de første akkordanslag på plads, plus de rytmiske grundanslags mønstre og lær fundamentet for al slags akkordspil.

Flamencoguitarens verden, rummer en række specielle teknikker, som især vil være relevant, når de grundlæggende færdigheder på instrumentet er på plads. Afsnittet giver en introduktion til flamencokulturen og de grundlæggende guitartekniske begreber: compas, rasguerdo, alzapura mm. og med musikeksempler fra “den første” stilart: ‘Soleares’ – også kaldet flamenco’ens moder. Desuden præsenteres stilarten Tangos, da den har en forholdsvis enklere rytme og er en mere let tilgængelig flamencostilart. Her er både øvelser og flamenco solostykker. I dette afsnit på 12 sider findes en meget direkte tilgang til flamencoguitar, som rummer alt det væsentlige – både for begynderen og den viderekomne. Både nye – og mere traditionelle falsetaer, er at finde her.

Del 4

Øvelser, teknik og teori

Del 4. har særligt fokus på supplerende øvelser og teknik. Udover at rumme etude-stof og musikteori, finder man her en lang række praktiske anvisninger. F.eks. øvelser vedr. de to centrale højre – og venstrehåndsteknikker: Picado og Ligado.

Man kan f.eks. lære at spille flageoletter og stemme guitaren (uden en stemmemaskine) mm. Det er her man finder den ny oversigt, der giver et hidtil uset og enkelt overblik over guitarens gribebræt/logik.

Køb bogen online

Lær at spille guitar med Christian UhrskovBogen koster 299 kr. og kan købes hos boghandlere eller online.

Del 5

Akkompagnementer til de første 37 melodier

Bogens sidste del indeholder alle 37 akkompagnementer med melodier, som du og din lærer kan vælge fra. Nogle af akkompagnementer er ret enkle og kan også bruges af dig selv, når du er kommet godt i vej. Lær at spille de allerførste melodier og lyt til mp3 filer via sitet. Som guitarlærer har du med andre ord, forslag til akkompagnementer som du umiddelbart kan bruge i din undervisning.

De mange forskellige tekniske og musikalske udfordringer i bogen gennemgåes i en serie af film, som kan aktiveres enten via QR-koderne i bogen eller direkte her på sitet: GuitarDK.com.

Til sidst er der et stikordsregister.